ocd_header-09.png

OCD (tvangslidelse) kan være en av de mest altoppslukende og lidelsesfulle tilstandene å ha. Det kan ta over styringen i livet ditt, og påvirke de rundt deg. OCD er en angstlidelse hvor man blir stadig reddere for at visse ting skal skje, eller du føler at du har "gale" tanker eller følelser. 

Tenk deg at du plutselig får en følelse av at noe kan hende med de du er mest glad i dersom du ikke gjør en handling på riktig måte. Eller at leiligheten kommer til å brenne ned, med mindre du har sjekket alle stikkontakter før du går ut. 

Dette er det vi kaller tvangstanker - grusomme bilder eller forestillinger om ting som kan skje deg selv eller andre. I et forsøk på å dempe uroen og forhindre katastrofen finner du handlinger og strategier. Dette kalles tvangshandlinger eller ritualer. Problemet er at over tid gjør ikke handlingene deg mer rolig eller trygg. Det er vanlig at du bruker stadig mer tid på handlingene, og at tankene opptar mer og mer av kapasiteten din i løpet av dagen.

 

Mange med OCD kan kjenne på skam. De holder lidelsen skjult fra andre fordi de er flau over hvordan tvangen styrer livet deres, eller over innholdet i tvangstankene. Tankene kan innebære frykt for å være pedofil, frykt for å skade andre eller andre type tanker som man føler man ikke bør ha. Vit at vi har jobbet med og møtt utallige mennesker med denne type tanker. Det er ikke noe å skamme seg over, bare veldig smertefullt for deg som har det slik. Vi ønsker å hjelpe deg så du kan få det bedre! 

Hvordan behandles OCD?

Det finnes veldig god hjelp for OCD. Eksponering med responsprevensjon (ERP) er gullstandarden for behandling av OCD i dag. Helt enkelt går metoden ut på å oppsøke situasjonen(e) man vet trigger angsten og øve på å bruke andre strategier enn før. Noen pasienter har tidligere prøvd å eksponere seg uten særlig effekt, og kan dermed synes det er vanskelig å motivere seg selv for denne behandlingen igjen. Å eksponere seg på egenhånd kan være vanskelig eller i noen tilfeller gjøre angsten verre. Vi lærer deg å eksponere på riktig måte, og vi gjør det sammen med deg, der angsten er. 

Private og offentlige behandlings-

tilbud i Norge 

Norge er i en unik situasjon på verdensbasis når det kommer til behandling av OCD. Det er etablert OCD-team i alle helseforetak i landet, som gir spesialisert OCD-behandling (ERP). For å få henvisning til offentlig behandling, ta kontakt med fastlegen din. Vi i Angstklinikken ønsker å hjelpe deg som ikke ønsker eller har mulighet til å vente på behandling.