Behandling av mareritt

pelly-benassi-Hz1WQbHcXag-unsplash

For enkelte mennesker er ikke drømmer noe de ser frem til. Tilbakevendende mareritt kan plage et menneske i åresvis, og er en forferdelig tilværelse som kan utvikle seg til en lidelse. 

Marerittlidelse er en søvnforstyrrelse preget av gjentatte, intense og skremmende drømmer som forårsaker betydelig angst og ubehag. Mareritt fører til søvnforstyrrelser, emosjonelle problemer, dagtidssymptomer, redusert livskvalitet, forverring av andre tilstander og frykt for å sove. Mareritt kan heldigvis behandles med psykologisk behandling, og følger mange av de samme prinsippene som ved eksponeringstrening for fobier. 

 

Hva skiller mareritt fra vonde drømmer?

Drømmer er mentale bilder og opplevelser i søvne, og oppleves som positive, nøytrale eller negative. Mareritt skiller seg fra drømmer ved at de er ekstremt skremmende og ubehagelige, preget av intens frykt og angst, men også gjerne skam, avsky, fortvilelse, sinne og sorg. Dersom marerittene oppstår regelmessig kan de omtales som en lidelse. 

Kriteriene for marerittlidelse inkluderer hyppige mareritt som forstyrrer søvnkvaliteten og forårsaker klinisk signifikant lidelse, deriblant insomni, eller svekkelse i dagliglivet.

I 2010 kom American Academy of Sleep Medicine ut med de første oppsummeringsretningslinjene for effektiv behandling av marerittlidelse (Aurora et al., 2010). Omfattende gjennomgang av litteraturen resulterte i to anbefalinger: Imagery Rehearsal Therapy (IRT) og medisiner. Psykologisk behandling er oppfordret som førstevalg. 

Oppvåkning fra nattesøvn eller en blund med detaljerte og levende minner om intenst skremmende drømmer, som vanligvis omfatter trusler mot personens liv, sikkerhet eller selvfølelse. Oppvåkningen kan skje når som helst under søvnperioden, men vanligvis i løpet av den siste halvdelen. Etter oppvåkning fra de skremmende drømmene blir personen raskt klartenkt og orientert. Drømmeopplevelsen i seg selv, og søvnforstyrrelsen den forårsaker, gjør personen svært anspent.

Hva skiller mareritt fra natteskrekk

Mareritt er ikke det samme som natteskrekk eller søvnterror. Mareritt er drømmer med visuelle bilder, mens natteskrekk vanligvis ikke involverer drømmer, og oppstår vanligvis i dyp søvnfase (ikke REM). De fleste er vanligvis våkne og oppmerksomme omgivelsene sine umiddelbart etter et mareritt, mens man ved natteskrekk har en aktiveringstilstand der man er forvirret noen minutter etterpå. Ofte vil folk med natteskrekk ha åpne øyne, skrike i redsel, snakke usammehengende og være fjern for ytre stimuli. Som regel, men ikke alltid, har man ved natteskrekk glemt episoden dagen etter. Natteskrekk skjer oftest barn, og går ofte over av seg selv. Ved sjeldne unntak opplever voksne natteskrekk. 

Hvordan behandles mareritt?

Imagery Rehearsal Therapy (IRT) er en terapeutisk tilnærming som brukes i behandlingen av marerittlidelse og andre søvnforstyrrelser. Denne metoden innebærer å identifisere og utforske innholdet i marerittene, og deretter jobbe med pasienten for å restrukturere og endre innholdet på en mer positive måte. Gjennom repetisjon av de endrede scenarioene i marerittene under våken tilstand, hjelper IRT pasienter med å redusere angst knyttet til marerittene og forbedre søvnkvaliteten. 

IRT har solid forskningsevidens, og er anbefalt for alle som lider av mareritt. Studier viser at omlag 90 % med mareritt får god bedring etter IRT.

Fremgangsmåte behandling av mareritt med IRT

Imagery Rehearsal Therapy (IRT) er en evidensbasert tilnærming brukt i behandling av mareritt. Her er en kort introduksjon til fremgangsmåten:

A. Skriv ned marerittet

Først vil du bli bedt om å beskrive marerittene dine så detaljert som mulig, inkludert følelser, tanker og opplevelser assosiert med dem. Følg så disse rådene:
  • Bruk penn og papir i stedet for mobil, på grunn av det blå lyset. Du kan også gjerne bruke en båndopptaker.
  • Dagen etter skal du gjøre om notatene dine til fulle avsnitt og skrive historien fullt ut. Beskriv hva som skjedde i drømmene dine og hvem det skjedde med.
  • Vektlegg særlig det mest fryktinngytende innholdet i marerittet. Det er dette vi skal fokusere på i terapien. Beskriv skaden eller dødsfallet i detalj, inkluder de forferdelige detaljene, lydene og opptakten til den dramatiske slutten. Dersom denne delen av arbeidet vekker mye frykt, kan det være nyttig å gjennomføre bearbeidingen sammen med psykologen.

B. Omskriv drømmen

Gjør om på historien slik at den slutter positivt. Kanskje får du hjelp fra en superhelt midt i marerittet? Kanskje minnes du fortellinger fra litteratur eller media om noen som overlevde et grusomt scenario? Her er det lov å være kreativ, og skrive inn det du syns passer best. Dersom du syns det er lettere å lage en tegning, kan du også prøve det.

Gjør den nye avslutningen på marerittet til en historie du liker og syns er lett å huske.

C. Repeter den nye drømmen rett før du sovner 

Dette steget er kjernen i Imagery Rehearsal: Nå skal du øve på den omdannede versjonen av marerittene gjennom mentale øvelser eller skriftlig gjennomgang. Dette bidrar til å styrke den nye, positive assosiasjonen til marerittene.

Mange syns det er nyttig å følge disse stegene:

  1. Si dette til deg selv før du legger deg: «Når jeg merker at marerittet begynner, skal jeg heller ha denne bedre drømmen med en positiv slutt.» Deretter leser du opp høyt den omskrevne historien for deg selv. Her er det viktig at du virkelig setter deg inn i den omskrevne historien og ser for deg drømmen. Lukk øynene om det hjelper på forestillingsevnen. (Dersom du klarer å bevisst drømming, Lucid Dreaming, skal du si følgende setning: «Når jeg merker at marerittet begynner, skal jeg bli bevisst marerittet og skape en bedre og mer positiv historie mens jeg drømmer»)
  2. Forestill deg detaljene av den omskrevne drømmen, fra start til slutt. Gå grundig gjennom historien du har skrevet, og bruk tid på å forestille deg hver detalj av drømmen. Dersom du har vansker med å forestille deg bilder, er dette noe du bør øve på flere ganger om dagen i en periode. Du og psykologen kan øve på dette i timen.
  3. Repeter punkt 1 rett før du sovner. 

Øvelse gjør mester

Repeter denne prosedyren hver kveld i noen uker. Gi ikke opp skulle du streve med å mestre teknikken. Forskning viser at de aller fleste har effekt innen 10 netter. Prøv gjerne å eksperimentere med forskjellige lykkelige historier.

Typiske utfordringer er alkohol rett før leggetid, cannabis, astma, allergier, søvnapné. Oppsøk hjelp dersom disse utfordringene er betydelige.

Behandling mareritt Angstklinikken

På Angstklinikken har vi dedikerte psykologer med spesialisert kompetanse innenfor Imagery Rehearsal Therapy (IRT) og behandling av marerittlidelse. Vi tilbyr skreddersydde behandlingsplaner som tar hensyn til den enkelte pasients unike behov og mål. Ta kontakt med oss på post@angstklinikken.no for å bestille time.