Hvordan takle prestasjonsangst?

Prestasjonsangst er følelsen av nervøsitet, frykt og usikkerhet som oppstår når vi står foran en oppgave eller situasjon der vi skal prestere. Den kan påvirke alle, og kroppen reagerer med stresshormoner som adrenalin og kortisol. Å håndtere prestasjonsangst innebærer å akseptere nervøsiteten, ignorere negative tanker, fokusere på oppgaven og sette ting i perspektiv. Øvelse og trening kan hjelpe oss å bruke prestasjonsangsten til å yte bedre.

Du skal holde et innlegg på avdelingsmøtet. Hjertet banker, munnen blir tørr, hendene skjelver og en ekkel uro brer seg i kroppen. “Hva om de andre ikke synes det jeg skal si er interessant?” “Tenk om de ser at jeg er nervøs?”. Nervøsitet føles skummelt, men kan faktisk gjøre at vi presterer bedre! Det kommer bare an på hvordan du håndterer frykten og de negative tankene.

De aller fleste av oss får negative tanker og kjenner på usikkerhet og nervøsitet før vi skal «i ilden». Nervøsitet er en variant av frykt- det er noe som kommer når vi gruer oss til noe. Når vi blir redde gjør hjernen vår seg klar til å kjempe mot eller flykte fra det den opplever som farlig. Vi skiller ut stresshormoner som adrenalin og kortisol, som blant annet får hjertet til å slå raskere, øker pustefrekvensen og spenner musklene. Vi blir også mer skjerpet og oppmerksomheten vårt snevres inn mot det vi skal gjøre. Vi blir i stand til å yte vårt beste.

En av de største fellene vi går i når vi kjenner på prestasjonsangst er at vi begynner å lytte til de negative tankene som sier “dette går ikke bra”, og at vi prøver å bli kvitt følelsen av frykt. Dessverre fungerer hjernen vår slik at jo mer vi prøver å bli kvitt frykt og nervøsitet jo sterkere blir redselen, og jo mer vi lytter til og diskuterer med de negative tankene jo mer fremtredende blir de.

Å håndtere prestasjonsangst er en treningssak. Her gjelder det å øve! Her er noen tips som du kan trene på for å bruke prestasjonsangsten din til å prestere bedre:

1. Aksepter at du er nervøs! Jobb med å tenke på nervøsiteten din som en venn som skal hjelpe deg å prestere bedre, ikke noe du skal forsøke å fjerne.

2. Husk at alle kjenner på negative tanker når de er nervøse. Se på dem som en støyende radio som står på i bakgrunnen som du aktivt velger å ikke lytte til.

3. Fokuser på oppgaven du skal utføre. Aksepter at de kroppslige fryktsymptomene er der, jobb med å ikke fokusere så mye på dem, men heller på oppgaven og det som skjer rundt deg i rommet.

4. Sett ting i perspektiv. Hvor farlig er det egentlig at noen ser at du er nervøs? Det viser bare at noe er viktig for deg (og så kan du tenke på at all forskning viser at man tror man er mer synlig nervøs enn man faktisk er).

6. Ved å øve deg på å tørre å utsette deg selv for nervøsitet blir du mer vant til følelsen og tåler den bedre og bedre- og du bygger mestringserfaringer og selvtillit!

7. Det viktigste: Ikke fokuser på om resultatet blir perfekt! Hver gang du gjennomfører noe og det ikke blir som du har tenkt, kan du heller fokusere på nå trener du opp din mentale robusthet og styrke. For å bli skikkelig god må man tåle å feile mange ganger slik at man kan lære av det og med dette utvikle seg til å bli enda bedre. Vi tilbyr kurs i prestasjonsangst, les mer her.

Picture of Mari Norman

Mari Norman

Psykologspesialist