Å være ukomfortabel i sosiale situasjoner er ikke uvanlig, og mange forteller at de skulle ønske de kunne bli tryggere når de snakker eller er sammen med andre. Allikevel er det ikke alltid like lett å gjøre noe med den sosiale frykten. For hvordan jobber en helt konkret for å øke sin sosiale trygghet?
Vi er stolte av å tilby VR-trening som en del av vårt tilbud. Med VR-trening kan du, i samråd med en av våre psykologer, øve på utfordrende sosiale situasjoner i VR.
Ved behandling av angstlidelser, er det viktig å øve seg på å tåle å møte det man frykter. Slik bryter du ut av gamle mønstre. Ved å eksponere seg, både jevnlig og på nye måter, vil hjernen lære at den ikke trenger å slå på «full alarm» hver gang du møter det man er redd for. Ikke minst får en mulighet til å erfare at katastrofetankene man har kanskje ikke helt stemmer.
Det er allikevel ikke alltid like lett å gjennomføre eksponeringen. For mange er terskelen rett og slett for høy i begynnelsen, så det er vanskelig å tørre eller orke å gå i gang. Det er heller ikke alltid at man har tilgang til situasjoner man kan øve seg på. Hos andre, blir det for vanskelig å gjennomføre eksponeringen mellom psykologtimene. For noen er bare det å gå til psykolog for å få hjelp med angst en stor utfordring. Derfor kan VR-trening være et første steg eller et supplement til terapi.
VR, Virtual Reality eller virtuell virkelighet, har som mål å gjenskape virkeligheten på en måte som er interaktiv for brukeren. Med VR-briller på, vil brukeren se en kunstig verden, som fremstår som virkelighetsnær. Ved hjelp av kunstig intelligens kan man også kommunisere med «karakterer» i en virtuell verden for å øve på sosiale situasjoner.
Det var overraskende hvor virkelig det føltes. Jeg ble faktisk skikkelig redd. – Ole, 34 år.
Mange blir overrasket over hvor godt VR-teknologi fungerer. Selv om man vet at situasjonen er kunstig, trigger det ofte like mye ubehag som virkelige situasjoner. Med VR-trening kan du øve på de samme situasjonene igjen og igjen, med økende vanskelighetsgrad. For eksempel gjennomføre et jobbintervju eller presentere foran et publikum.
Bruk av VR-teknologi i behandling kan både brukes i timene sammen med behandler eller som hjemmetrening.
I samarbeid med Simli gir vi deg nå muligheten til å trene på sosial angst og prestasjonsangst hjemme. Vi tilbyr en pakke der du får inkludert en psykologtime, enten ved klinikken eller på video, og 1 måneds hjemmetrening med VR. Dette gir en mulighet til å trene på ulike scenaroier hjemme fra din egen stue. En kan selv velge ulike scenarioer som en synes er ubehagelig som smalltalk, selskap, holde en presentasjon, jobbintervju osv. Ved hjelp av AI-teknologi vil alle karakterene lytte og respondere når du snakker.
De ulike scenarioene vil kunne tilpasses deg. Dersom du ønsker å øve på et jobbintervju kan du velge hvilke stilling du skal intervjues for og hvordan type du vil at intervjueren skal være (eks. streng, snill osv.).
Gjennom en app vil du og din psykolog følge med på treningen din. VR-pakken kan suppleres med flere psykologtimer eller timer der en sammen med psykolog overfører VR-treningen til å øve på ekte situasjoner. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har flere spørsmål om VR-trening.
Ved å bestille VR-trening bekrefter du at du påtar deg ansvaret for følgende: