3 ting du ikke visste om OCD med tabubelagte tanker

1. Det er en myte at «alle» som har OCD sliter med overdreven vasking eller sjekking av elektriske apparater.

En vanlig form for OCD er at man plages med gjentatte, påtrengende og ubehagelige tanker eller bilder. Dette kalles gjerne OCD med tabubelagte tanker.

Mange som har det slik får gjentatte tabubelagte tanker, for eksempel upassende seksuelle eller voldelige tanker.

Mange som har denne formen for OCD skammer seg veldig over tankene, og føler seg ofte alene, da det ikke er mange som tør å fortelle om denne typen tvangstanker.

Vi i Angstklinikken møter mange som har skremmende seksuelle tanker om barn eller familiemedlemmer.

Det er viktig å vite at det er helt menneskelig å få slike tanker, og at tankeinnholdet vi har ikke betyr noe om oss som person.

Det er ikke noen faktisk forskjell dersom du er redd for brann eller om du er redd for ubehagelige tvangstanker. (Men for mange føles det annerledes).

2. Når man har OCD, utvikler man etterhvert ofte et anstrengt forhold til det å være usikker eller å være i tvil.

Dersom du for eksempel får tvangstanker om at du kanskje er et dårlig menneske fordi du føler du stadig har «gale» eller «slemme» tanker, er det vanlig å bli veldig redd av å ikke vite 100% sikkert om dette betyr at du er slem eller ikke.

På andre områder i livet er det ofte mulig å leve med litt tvil eller usikkerhet («Låste jeg bildøra tidligere i dag? Tja, ganske sikkert»). Men på det området der du har utviklet angst, føles det nå helt umulig å ikke bli helt trygg eller sikker.

Les mer om behandling av OCD

3. Jo sikrere du forsøker å bli på at du f.eks ikke er et dårlig menneske, jo mer føler du ofte at du må forsøke å finne ut av dette.

Det er bare det at jo mer du sjekker (hvilke tanker du har, eller hvordan du reagerer på ulike tanker), unngår (forsøker å ikke ha «slemme» tanker), ber om betrygging (fletter temaet inn i en samtale, slik at du får vite om vennene dine også har slike tanker, eller undersøker om de synes du er et godt menneske), jo mer usikker blir du på sikt.

Så alle de tiltakene man gjør for å prøve å bli trygg og fjerne den gnagende tvilen, de gjør en faktisk mer usikker over tid.

Man føler i mindre og mindre grad at man kan stole på seg selv, og man blir mer og mer forvirret av tankene man har.

I tillegg er det slik at jo mer man forsøker å unngå en tanke, jo oftere vil den dukke opp. Dette opplever mange som et «bevis» for at man faktisk er slem; for snille mennesker vil vel ikke ha slike stygge tanker hele tiden?

Det er viktig å huske på at alle mennesker har «stygge» eller upassende tanker i blant, vi snakker bare sjelden om det.

Mange som har OCD med tabubelagte tvangstanker tror at de er de eneste som har slike tanker.

Forskning viser at så godt som 100% av alle mennesker får slike tanker eller bilder i hodet. Forskjellen mellom de som har OCD og andre, er altså bare at de med OCD blir redd for tankene, mens de andre ikke gjør det.

God behandling

OCD er noe du kan bli kvitt hvis du får riktig behandling. På Angstklinikken kan alle psykologene de behandlings-metodene som forskning viser har best behandlingseffekt.

Ta kontakt med oss i Angstklinikken dersom du har spørsmål eller vil finne mer ut av dette.

Picture of Ida Holo

Ida Holo

Psykologspesialist