Hvordan lade batteriene best mulig i ferien?

«Jeg går fortsatt med skuldrene HER oppe», sa en venn jeg møtte forleden. Han hadde gått ut i ferie, men han smilte og sa at det var jo fortsatt første ferieuka. Ferie-roen kommer ikke før tidligst uke to. Og forskning viser at han ikke er den eneste; for hjernen vår er faktisk laget slik at når den er høyt aktivert (som den er når vi er travle), så synes den det er vanskelig å roe ned igjen. Derfor tar det ofte litt tid før vi finner roen og ferietempoet. Men vi kan hjelpe hjernen til å komme raskere i feriemodus, og vi kan hjelpe den slik at vi lader batteriene våre best mulig når vi endelig har fri.

Det er ikke rart vi går inn i ferien med høye skuldre. Juni måned er veldig travel for mange. I år har vi også hatt litt å ta igjen etter pandemien, for endelig kan vi ha sommeravslutninger igjen. For jobben, fotballaget, skolen, barnehagen og korpset. Så vil vi jo gjerne møte vennene til noen hyggelige middager, og kanskje blir det tid til en sommerfest i nabolaget og? En jeg snakket med her om dagen sa: «vennene mine og jeg kaller det junistria!». For selv om disse tilstelningene kan være hyggelige, så er det lov å kjenne at summen av det hele blir slitsomt.

 

Så når vi nå endelig har fått ferie; her er noen tips som kan hjelpe deg å lade kroppens batterier best mulig i sommer:

 
 
  • Legg vekk telefonen. Det koster krefter mentalt å holde seg oppdatert og følge med på nyheter, mail og meldinger. Vær bevisst når og hvorfor du bruker telefonen din. Er det for å ha noe å gjøre, eller dempe en rastløshet? Tankeløs scrolling gir oss ikke faktisk fri, men gjør at vi holder oss halvveis påskrudd. Vær bevisst det å legge vekk telefonen helt når du gjør andre aktiviteter.

 
 
  • Fokuser på én ting av gangen. Det er en myte at vi er så gode multitaskere, hjernen vår yter aller best når vi fokuserer på én ting av gangen. Dette gjør også at vi er mer tilstede her og nå, noe som er gull verdt for menneskelig batterilading. Her og nå-fokus gjør også at vi ikke låses fast i bekymringer i tiden fremover eller grubler over det som ligger bak oss. Går du tur; fokuser på det som skjer rundt deg. Snakker du med noen? Forsøk å være fullt tilstede akkurat med den andre. Når du tar deg et bad, bruk sansene dine og vær faktisk tilstede i øyeblikket.

 
 
  • Lag deg en god struktur. Det er godt for oss å føle at vi enten er helt «på» eller har helt fri. Har du gjøremål i sommer, lag en liste (ikke ha alle dine to do´s i hodet) og bestem deg for når du skal gjøre oppgavene. Er det noen av dem du gruer deg til eller har mest lyst til å utsette? Gjør gjerne dem først. Når du ikke holder på med gjøremålene, bestem deg for å legge dem helt bort. Ikke gå og bekymre deg eller tenk «litt» på det du har å gjøre når du faktisk ikke holder på med det. Kommer du på flere ting? Skriv dem ned på lista og håndter dem når du skal utføre dem.

 
 
  • Gjør (minst) én ting bare for deg. Ikke alle har luksusen av å tilbringe ferien akkurat slik de aller helst vil. Særlig småbarnsforeldre har liten egentid i feriene. Allikevel; tenk over hvilke aktiviteter du virkelig setter pris på, og forsøk å legg inn tid bare for deg selv, selv om det bare er 10 minutter. Trives du best når du bare hører på musikk? Går deg en tur? Drikker en kaffe helt alene? Ringer noen og slå av en prat? Jo mindre egentid du har fra før, jo mer trenger du å faktisk prioritere det inn, ellers blir muligheten ofte borte.

 
 
  • Tilbring tid ute og prioriter søvn. Forskning viser at trening er svært sunt for både kropp og hjerne – men all bevegelse er gull verdt. Og særlig verdifulle er de aktivitetene vi gjør ute. Lev gjerne mye av livet ute i sommer. I tillegg er det fristende for mange av oss å være oppe lenge om kveldene. Selvfølgelig skal man ikke sove bort sumarnatta, men husk også at vi trives særlig godt hvis vi har fått tilstrekkelig med søvn. Prioriter derfor søvn hvis du ønsker å lade batteriene dine og la kropp og hjerne komme inn i feriemodus. Les mer om søvn her.

 

God sommer!

Ida Holo

Ida Holo

Psykologspesialist