• Mari H. Norman

Har jeg angst?

Vondt i brystet? Rastløs? Dårlig i magen? Rask puls? Nummen i kroppen? Kan dette være angst?

Alle mennesker kan kjenne på slike kroppslige fornemmelser innimellom. Når vi er redde eller urolige får vi en rekke symptomer som hjertebank, rask pust, svimmelhet, uro, smerter i kroppen, grubling, konsentrasjonsvansker osv. Hva er da forskjellen på redsel, frykt og angst?Frykt er noe vi kjenner på i situasjoner der vi tenker at noe reelt farlig sannsynligvis kan skje, som når barnet ditt plutselig løper ut i veien. Angst er når vi begynner å kjenne på frykt i en rekke situasjoner der tankene våre for oss til å tro at sannsynligheten for fare er mye større enn den er. Som at vi sitter på jobb og kjenner på frykt fordi man er redd for at de ansatte i barnehagen ikke passer godt nok på slik at barnet ikke løper ut i veien. Når frykten for tenkte farer begynner å bli så sterk at det går ut over livskvaliteten vår eller hvordan vi fungerer kan man begynne å snakke om angst.

En del mennesker er ikke klar over at de har angst. De kan gå med mye bekymringer, vonde tanker, uro, smerter i kroppen og tenke at dette handler om andre ting enn angst. Å gå med angst over lang tid er utrolig utmattende og ikke minst smertefullt for den det gjelder.

Man vet ikke helt hvorfor man utvikler angst. Trolig er det mange grunner. En del opplever angst etter endringer i livet som for eksempel å få barn, flytte, skifte jobb eller skole. Andre får angst i perioder med mye stress for eksempel i krevende arbeidssituasjoner. For noen kan det komme som lyn fra klar himmel. Selv om vi ikke alltid vet hva som forårsaker angsten vet vi mye om hvordan vi kan behandle den. Angst er noe man kan bli helt fri fra!

Lurer du på om du har angst, eller ønsker du bare å få det litt bedre? Vi i angstklinikken kan hjelpe deg?