Når ferien ikke er nok: Er jeg utbrent?

Endelig har du hatt en etterlengtet ferie og tid til å lade batteriene som hadde kjørt på tomgang gjennom de siste ukene og kanskje månedene i forkant. Du så kanskje for deg å vende tilbake til jobben uthvilt og klar for ny giv. Men den gang ei. Jobben er fortsatt den samme. Overtid, frustrerende tidsfrister, utallige møter, og en konstant følelse av dårlig samvittighet over at du ikke fikk gjort mer i løpet av dagen, og at du ikke har fått gjort noen av alle de andre tingene du ønsket å gjøre.

Mange kan kjenne seg igjen i å være nærmest konstant stresset som følge av jobben. Og for noen har stresset en lei tendens til å ikke slippe taket i løpet av kvelden, helgen, og nå også ferien. Selv en fellesferie på fire uker er dessverre ikke nok til å veie opp for de negative effektene av månedsvis med jobbstress. Undersøkelser har funnet at manger apporterer at effekten av ferie avtar etter bare noen uker, og til og med kun dager etter å ha kommet tilbake til jobben.


Hvorfor er ikke ferie nok?

 Mens du var bortreist og forhåpentligvis ladet batteriene og samlet ny motivasjon og inspirasjon, har arbeidsplassen din mest sannsynlig forblitt den samme. Lite eller ingenting har skjedd med kulturen på arbeidsplassen, hvilket betyr at du kommer tilbake til det samme høye tempoet og prestrasjonskravet. Mange opplever til og med å komme tilbake til en enda større arbeidsmengde som kanskje har hopet seg opp over ferien. Og før du vet ord av det har du mistet din nyvunnede ferieinspirasjon og ramlet tilbake inn i dine godt opptråkkede spor av gamle arbeidsmønstre. Og hva hjelper ferie dersom man bare kommer tilbake til de samme sporene som fører til stress og prestasjonspress?
 


Hva kan man gjøre?

Organisasjonspsykologer understreker viktigheten av å bli flinkere til å ta pauser underveis i arbeidshverdagen. Dette betyr ikke lange kaffepauser eller lunsjer som kanskje egentlig er mer prokrastinering enn faktisk pause. Dersom du føler deg stresset eller har dårlig samvittighet etter en pause har den antageligvis ikke vært nyttig for deg. Det betyr ikke at man skal undervurdere å ha tid til hyggelige samtaler med kollegaer i løpet av arbeidsdagen, men man må finne en balanse.

Mange ser også på seg selv som arbeidsjern, og føler seg best når de har sittet og jobbet foran PC’en en hel dag. Da er de i sitt rette element, føler seg produktive og pliktoppfyllende. Men man skjønner lite av hvorfor man er konstant sliten, eller hvorfor man ikke klarer å slå av hodet utover kvelden. Noen ganger må pauser nærmest skrives på resept. Det er viktig å ta pauser underveis i arbeidsdagen, samt etter jobb. Du lærte kanskje på skolen eller studiet at det er lurt å ta pauser etter ca. 1 times lesing. En organisjonspsykolog, Paula Davis-Laack, anbefaler å ta en 5-10 minutter pause for hver 90-120 minutters arbeid, i det minste.

Men noen ganger er ikke slitenheten nødvendigvis forårsaket av for lange arbeidsdager eller for mange arbeidsoppgaver. Noen ganger kan stresset være et tegn på en dypere misnøye med din arbeidsplass. Konflikter med sjef eller kollegaer, manglende følelse av autonomi, vage arbeidsoppgaver og manglende tilbakemeldinger, følelsen av å ikke ha en verdi som ansatt. En ferie kan hjelpe oss å få avstand og dermed perspektiv rundt disse problemene, men det løser dem ikke.


Kjennetegn på at jobbstress har gått over til utbrenthet

Utbrenthet er ikke alltid lett å kjenne igjen. Kanskje er du vant til høyt tempo på jobb og ellers i livet, og ser på deg selv som en som er flink til å håndtere stress. Men ut av det blå begynner noen ukjente symptomer å melde seg. Kanskje merker du et sterkt ubehag i samtaler med kollegaer du ellers er komfortabel med. Du blir mer og mer emosjonelt skjør, plutselig kan du reagere med sterkt og urimelig sinne, eller bare gråte for den minste ting.

Utbrenthet kan kjennes ut som en “eksistensiell krise” eller identitetsproblematikk fremfor bare stress. Det må være noe galt med meg for jeg var ikke sånn her før, og alle andre klarer tilsynelatende denne stressende tilværelsen så jeg må være svakere enn andre. Hvem er jeg egentlig? Liker jeg egentlig det jeg holder på med? Skulle ikke jeg bli arkitekt og ikke advokat? Kanskje jeg burde skifte karriere? Kanskje jeg burde selge alt jeg eier og flytte?

I behandling av utbrenthet er nettopp et av de viktigste poengene å komme i kontakt med hva du liker ved jobben din. Dersom dine verdier ligger for langt unna din arbeidsgivers vil dette kunne føre til indre konflikt og stress over tid.


Ta utbrenthet på alvor

Hvis man allerede har begynt å kjenne symptomene på utbrenthet er det mulig at en ferie ikke blir mer enn en midlertidig pause fra problemene. Det kroniske stresset som kjennetegner utbrenthet kan ikke fikses av et par ukers ferie, uansett hvor godt man planlegger den. Et av hovedsymptomene i utbrenthet, emosjonell utmattelse, er i høy grad korrelert med depresjon hvilket gjør at utbrenthet ofte oppfattes som depresjon. Og depressive symptomer bør tas på alvor før de vokser i omfang.

Så ikke bare ta pauser i ferien. Ta oftere pauser i hverdagen og jobb med å gjøre de pausene mer nyttige for deg selv. Og hvis det ikke er nok, ikke nøl med å ta kontakt med oss så vi kan hjelpe deg med å endre strategier og lære deg å ta mer hensyn til deg selv.

Picture of Even Rostrup

Even Rostrup

Psykolog - Angstklinikken